Craft

Amerika žije craftem. Švédský Brutal Brewing boří hranice. Teo Musso úspěšným průkopníkem craftu v Itálii. Je craft brewing nový životní styl avantgardních pijáků piva, nebo jen pomíjivý trend?

 

PŮVOD CRAFTU

Craft breweries vznikají koncem 80. let v USA jako odpověď na vysoce koncentrovaný a unifikovaný pivní trh, na kterém je chut´cizím pojmem a většinu značek lze konzumovat jen v podchlazeném stavu. Své výrobní provozy označují názvem „mikropivovar“, který byl poprvé zmíněn v roce 1975 v Anglii. Svůj způsob vaření piva – pro odlišení od průmyslového – nazývají řemeslným (craft). Na základě německých, britských a belgických receptur vaří tyto pivovary původní pivní styly. Díky použití nových postupů, surovin a zvláštních ingrediencí nabízejí jejich piva nový, dosud nevídaný zážitek barvy, vůně a samozřejmě chutě.

 

CRAFTOVÁ VLNA

V 90. letech stoupá opojení amerických pivařů craftem. V současnosti funguje ve Spojených státech více než 2500 craft breweries. Každé sedmé, v USA vypité pivo, je uvařeno právě v nich. Fenomén „craft beer“ je dnes živě diskutován nejen v Římě, Londýně, Stockholmu nebo Oslu, ale první řemeslné pivovary se objevují v Budapešti, Petrohradě a samozřejmě i u nás. Málokomu vadí, že tato piva jsou až o 100% dražší než piva průmyslová – může za to vysoký podíl ruční práce, nejlepší suroviny a malý objem výroby ve srovnání s „průmyslovými“ pivovary.

 

STYLY CRAFTU

Asi nejoblíbenějšími styly řemeslných pivovarníků se staly britské ales, především pale ale a indian pale ale, dále pšeničná piva, stouty, černá piva, portery, nebo třeba barley wine. „Craftový“ sládek rád vybírá z asi stovky druhů chmele, střídá slady nakuřované, pšeničné, barevné, karamelové, ale i žitné. Do várky často přidá nejrůznější druhy koření či plody. Kvašení probíhá v láhvi, nebo za pomoci

nepivních kvasnic, pivo pak zraje v sudech po whiskey, bourbonu, vínu. Asi nejznámější světová pivní soutěž World Beer Cup z amerického Colorada dnes rozeznává přes 90 soutěžních pivních stylů.

 

DIVOKÁ CRAFTOLOGIE

Opět především v USA platí: čím divočejší jméno, tím lépe. Husí ostrov, Chmelový syndrom, Ještěrčí tlama, Dvojitý chobot, Ovčí hlava, Komodský létající drak nebo Ošklivý mopslík prostě letí – a to vynecháváme vyloženě neslušné výrazy...

 

ZNÁMKA CRAFTU [8 PŘIKÁZÁNÍ]

  1. Vař překvapivá a rozmanitá piva.
  2. Odvahu hochu, vydrž i na neprošlapaných cestičkách.
  3. Používej jen ty nejlepší suroviny.
  4. Buď posedlý chutí a kvalitou.
  5. Inovuj, boř hranice, vař piva dosud nevídaná.
  6. Cti tradici a opepři jí inovací.
  7. Buď fér k dodavatelům, zákazníkům i konkurenci.
  8. Pamatuj, že jsi apoštolem pivovarnictví tam u vás.