Brněnský Weiss
Výlet do bavorské Biergarten
Bavorský weiss, weizen nebo také weiße, původně názvy piva bílého (nejen díky jasně bílé dece, kterou svrchní kvasnice na povrchu kvasné kádě vytvářejí), označují od 16. století piva pšeničná, rošířená tehdy v Bavorsku, ale i v Čechách. Typický bavorský weiss je nefiltrovaný, řízný a slabě chmelený, jeho aroma je plné banánových a kořeněných tónů, chuť osvěžující s nádechem kvasnic, ovoce a příjemné sladkokyselosti. My jsme do našeho weissu přidali ještě špetku muškátového oříšku – koneckonců, žijeme v Brně!
Sortiment | sud 15 L, 30 L, 50 L, sklo 0,75 L, PET 1 L |
Typ piva | pšeničné pivo |
Vůně | po banánech, hřebíčku, muškátovém oříšku |
Chuť | ovocná, banánově vanilková |
Hořkost | nízká |
Barva | slámově-jantarová |
Kvašení | svrchní |
Extrakt pův. mladiny | 12 % hm. |
Obsah alkoholu | 5,3 % obj. |
Servírovací teplota | 8 – 12 ºC |
Doporučené pokrmy | bavorská klobáska, zelí, vepřové koleno |