Brněnský Weiss

Výlet do bavorské Biergarten

Bavorský weiss, weizen nebo také weiße, původně názvy piva bílého (nejen díky jasně bílé dece, kterou svrchní kvasnice na povrchu kvasné kádě vytvářejí), označují od 16. století piva pšeničná, rošířená tehdy v Bavorsku, ale i v Čechách. Typický bavorský weiss je nefiltrovaný, řízný a slabě chmelený, jeho aroma je plné banánových a kořeněných tónů, chuť osvěžující s nádechem kvasnic, ovoce a příjemné sladkokyselosti. My jsme do našeho weissu přidali ještě špetku muškátového oříšku – koneckonců, žijeme v Brně!

Sortiment sud 15 L, 30 L, 50 L, sklo 0,75 L, PET 1 L
Typ piva pšeničné pivo
Vůně po banánech, hřebíčku, muškátovém oříšku
Chuť ovocná, banánově vanilková
Hořkost nízká
Barva slámově-jantarová
Kvašení svrchní
Extrakt pův. mladiny 12 % hm.
Obsah alkoholu 5,3 % obj.
Servírovací teplota 8 – 12 ºC
Doporučené pokrmy bavorská klobáska, zelí, vepřové koleno