František Josef
Vídeňský ležák
Postup výroby tmavých sladů přivezl v polovině 19. století z Anglie vídeňský sládek Anton Dreher. Tmavší slady, dnes nazývané vídeňské, zase daly vzniknout klasickému vídeňskému ležáku. Například rakouský císař Maxmilián I. si ho ssebou přivezl do Mexika a pod značkou Negra Modelo ho tam vaří dodnes. Při tvorbě receptury tohoto speciálu zůstal Jarda věrný původní rakouské předloze a v sestavě pěti sladů zaujímá vídeňský čestné místo. Ano čtete správně: tato receptura vznikla jako tovaryšské dílo JARDY HAUSKRECHTA. A je jen shodou náhod, že František Josef se jmenuje jeden ze zakladatelů našeho pivovaru ...
Sortiment | sud 15 L, 30 L, 50 L, sklo 0,75 L, PET 1 L |
Typ piva | ležák |
Vůně | jemná lískově-oříšková |
Chuť | hebká sladová s sušším chmelovým dozníváním |
Hořkost | nížší až střední |
Barva | červeno-měděná |
Kvašení | spodní |
Extrakt pův. mladiny | 12,3 % |
Obsah alkoholu | 4,8 % obj. |
Servírovací teplota | 7-9ºC |
Doporučené pokrmy | vídeňský párek, vepřové žebírko, nachos |